Frekvensomriktare mjukstartare och drivsystemlösningar för marina miljöer

Oavsett om du bygger fartyg eller integrerar system ser Emotrons drivsystemlösningar till att du kan sänka energi- och underhållskostnaderna.

 

 • Alla frekvensomriktare finns som både IP54 och IP20/21
 • 400 till 690 V för hela effektområdet upp till 4 MW
 • AFE-teknik
 • Både luft- och vätskekylda omriktare
 • Modulär konstruktion i skräddarsydda skåp
 • Kompakta högeffektslösningar för små utrymmen

 

Projektteamet på CG Drives & Automation Emotron är uppbyggt för att kunna garantera snabba reaktionstider och ge dig tillgång till vår omfattande erfarenhet. 

Emotrons globala servicenätverk 

Vårt globala partnernätverk och våra fjärråtkomstlösningar innebär att vi kan erbjuda serviceavtal som passar dig. Vårt kompletta serviceutbud omfattar:

 • Fjärråtkomst
 • Provningsanläggningar
 • Utbildning
 • Underhåll
 • Driftsättning
 • Utökad garanti
 • Dygnetruntsupport
 • Reparationer
 • Uthyrning
 • Applikationsdiagnostik

Certifiering och kvalitetssäkring 

Emotrons expertkunskaper finns alltid tillgängliga för dig. Ditt egna marina projektteam finns vid din sida varje steg längs vägen. Vi går noggrant igenom design och konstruktion och utför vid behov en genomgång av lösningen in-house. Vi har också väletablerade kontakter med alla större certifieringsorgan som exempelvis DNV och BV.

Vi testar varje enskild komponent innan driftsättning så att du kan känna dig lugn.

Frekvensomriktare för Onshore power supply

Trygga strömförsörjningen och minska CO2-utsläppen genom att använda rätt kraftkälla. Emotrons frekvensomriktare innebär inte bara att du fritt kan välja spänning och frekvens, du kan dessutom enkelt byta mellan dem.

En Emotron-lösning är flexibel och modulär, erbjuder omfattande redundans med upp till 20 utbytbara PEBB (Power Electronic Building Blocks) med kapslingsklass IP54 och möjlighet att välja mellan luft- och vätskekylning, aktiva dynamiska filter och specialprogramvara för landströmförsörjning.

Bränslebehandling

Drivsystem för bränslebehandlingssystem, till exempel mikroniseringsenheter, består ofta av flera komponenter och är därmed ofta både kostsamma och administrativt krävande.

Med Emotrons omriktare följer alltid bypass-kontaktor, givare, realtidsklocka, temperaturregulator, brytare och säkringar – inget skåp behövs. De inbyggda logikfunktionerna tar hänsyn till HFO-temperaturen och starterna sker i intervall så att risken för utrustningsskador elimineras.

Skrubber

När en skrubber används för avgasrening på fartyg är Emotrons robusta och pålitliga pumpdrivsystem särskilt energieffektiva. Komplettera din skrubberanläggning med Emotrons FDU-omriktare för alla systemets pumpar.

Alla Emotron-omriktare kan skräddarsys för dina behov. Dina eventuella behov av own branding är en naturlig och inbyggd del av vår produktionsprocess. Särskilda marina krav som exempelvis unik färgsättning, kabelanpassningar och specialmärkning kan enkelt uppfyllas med hjälp av våra skickliga marina projektteam.

Kranar och lyftanordningar

Krananvändning – oavsett om det är vid kaj eller till sjöss – kräver stabilitet och tillförlitlighet. Alla våra lösningar för marina kranar är avsedda för att hantera en överlast på 150%. Flera specialfunktioner bidrar till en mycket kostnadseffektiv krandrift ombord, till exempel optimerad gripskopestyrning, automatisk reglering av fältförsvagning och en smidig styrning av den mekaniska bromsen.

Alla funktioner bygger på direkt momentreglering. Emotron erbjuder standardiserade styrningspaket med kombinerad maskin- och programvara i ett körklart system. Emotrons frekvensomriktare med direkt momentreglering (VFX) erbjuder överlägsen reglerprestanda för kranar, lyftanordningar, och vinschar och uppnår fullt moment vid stillastående (0 Hz). 

Vinschar

Låt Emotrons frekvensomriktare ta hand om såväl enkel som komplicerad vinschstyrning, inklusive förtöjning, ankring, bogsering, hantering av ankarspel, stuvning och slangar.

Förhållanden och belastning kan variera kraftigt när ankare ska hissas upp och sänkas ned. Precis och kontinuerlig styrning är nödvändig för bland annat automatisk sträckning, bromsning och reglering av moment/hastighet. Frekvensomriktare från Emotron klarar av allt detta och mer därtill. De har särskilda egenskaper som passar perfekt för vinschstyrning, till exempel lösningar för master/follower-lösningar när två eller flera vinschar används för samma last.

Lösningar för el- och hybridfartyg

Optimera kraftförsörjningen genom att ansluta kraftkällor, generatorer och batterier oavsett effekt- och driftnivå. Utnyttja axelkraften och återanvänd den med hjälp av Emotrons avancerade AFE-teknik. Flexibel modulär konstruktion och smarta utrymmesbesparande lösningar gör det enkelt att integrera även högeffektslösningarna.

Med spänningsåterkoppling har du också möjlighet till spänningsreglering i en sluten krets. En DC/DC-omvandlare kan anpassa batterinivåerna till den högre systemspänningen. LCL-filter medföljer som standard och garanterar en optimal och låg harmonisk distorsion oavsett användningsområde.

Stöd för alla typer av högeffektsmotorer gör Emotrons frekvensomriktare till det perfekta valet för komplicerade projekt. En kompakt Emotron-drivlösning för huvudmotorn i kombination med ett styrsystem ger dig möjlighet att välja det mest miljövänliga alternativet för att bli helelektrisk.

Drivsystem för framdrift

Robusta drivsystem från Emotron fungerar bra i maskinrummets krävande miljö och klarar av påfrestningar som värme, vibrationer och fukt. Vätskekylningssystem för söt- eller havsvatten som klarar av höga vattenkylningstemperaturer säkerställer hög prestanda på ett säkert och effektivt sätt.

Hela sortimentet med frekvensomriktare finns som både IP20/21 och IP54, särskilt anpassade för att klara av vibrationerna till sjöss.

Stabilisatorer och aktiv hävningskompensering

Emotron erbjuder dynamiska drivegenskaper för de mest avancerade marina tillämpningarna. Frekvensomriktarens (VFX) överlägsna prestanda innebär att den kan hålla momentet uppe även vid de lägsta hastigheterna. Den snabba och precisa realtidskommunikationen via ett brett urval buss- och I/O-anslutningar gör den till det perfekta valet för aktiv hävningskompensering.

HVAC

HVAC-systemet är fartygets lungor. Använd Emotrons frekvensomriktare för HVAC och andra fläktsystem för att etablera precis luftreglering och därmed en effektiv energianvändning.

Frekvensomriktare används för HVAC-styrning på många typer av fartyg, till exempel kryssningsfartyg. För den här typen av fartyg krävs allt mellan 150 och 300 omriktare på allt från 3 till 30 kW som vanligen drivs av 440 V/60 Hz.

Pumpar

Varvtalsreglering kan minska pumparnas energianvändning med upp till 50% eftersom driften kontinuerligt anpassas efter behovet. Mjukstartare minskar hydrauliska och mekaniska påfrestningar på rör och packningar. Linjära stopp eliminerar risken för tryckslag utan några dyra motorstyrda ventiler.

Olika pumpar innebär olika krav. En huvudmotor som är direkt kopplad till propellern är beroende av ett vattenflöde för kylning och det kan innebära ett antal utmaningar. Emotrons lösning för kylpumparna till huvudmotorn utgår från avlästa motortemperaturer så att rätt vattenflöde kan uppnås oavsett motorvarvtal.

Fallstudier